ExtraBrood van Tijs Van Canneyt viert zijn vijfde verjaardag

Tijs begon zijn broodbakreis in 2015 in Londen, waar hij in een kwaliteitsbakkerij werkte. Hij keerde terug naar België met het idee om voor zichzelf te beginnen en in 2018 startte hij zijn eigen atelier. Hij begon met een abonnementsmodel om verspilling te voorkomen en een andere aanpak te bieden dan traditionele bakkerijen. Tijs produceert momenteel meer dan 1.000 bakwaren per week, waaronder zijn signature zuurdesembrood, gebak en focaccia.

Het broodavontuur van Tijs Van Canneyt begon in 2015 in Londen, een bruisende stad waar moeilijk kwalitatief brood te vinden is. Na enkele maanden experimenteren ging hij er aan de slag in een kwaliteitsvolle bakkerij. Eenmaal terug in België rezen de eerste ideeën voor een eigen zaak. Zo startte hij in 2018 zijn eigen atelier. “Ik begon met een klein hartje”, getuigt Tijs.

Zijn vriendin Louise heeft hem van bij aanvang geholpen met het opzetten van een website voor bestellingen en het vinden van afhaalpunten in de Leiestreek. Tijs blijft zoeken naar interessante producten om te produceren met een focus op ambachtelijke methoden.

Biblab

ExtraBrood begon als onderdeel van Biblab, een gemeenschap voor jonge ondernemers en creatievelingen in Waregem. Na twee jaar opbouwen verhuisden Tijs en zijn vriendin Louise de bakkerij naar hun eigen huis in Wielsbeke om hun activiteiten verder te professionaliseren.

Lokaal, de korte keten

Ze investeerden in hun machinepark, waardoor de ovencapaciteit verzesvoudigde met behoud van kwaliteit. Tijs richtte zich op het toevoegen van waarde aan zijn brood door samen te werken met lokale boeren die de tarwe voor zijn meel verbouwen, waardoor zijn brood een unieke smaak en voedingseigenschappen krijgt. Door 90% meel uit West-Vlaanderen te gebruiken, steunt hij regionale boeren en versterkt hij de lokale economie. In 2021 verdiende ExtraBrood het label “100% West-Vlaams”, een netwerk van producenten die een verschil maken in de lokale voedselproductie.

Twee bakdagen

ExtraBrood concentreert ook de volledige productie op twee intensieve bakdagen om een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Tijs: “Met de bakkerij zijn we op zoek gegaan naar een zo efficiënt mogelijk productieproces”, stelt Tijs. Zo concentreert hij de volledige productie in twee intense bakdagen, waardoor er nog tijd en energie overblijft voor het leven naast de bakkerij. “Veel bakkers stoppen als gevolg van lichamelijke klachten door het zware werk in stoffige ateliers. Ik ben hier heel bewust mee bezig en hecht veel belang aan een gezonde werkomgeving. Ik speel baseball en wil die hobby nog een hele tijd actief beoefenen”, verduidelijkt hij.

Gemeenschap rond brood

Het bedrijf wil rond zijn producten een gemeenschap van broodliefhebbers ontwikkelen, met maandelijkse workshops. “Naast onze maandelijkse workshops werken we voor ons vijfjarig bestaan momenteel een brunchformule uit. Net als in een workshop zullen consumenten één keer per maand kunnen genieten van een brunch in ons atelier. Zo kunnen we in gesprek gaan met onze klanten en onze werking echt laten zien”, stelt Tijs. Mensen samenbrengen rond eten, daar krijgen Tijs en Louise van ExtraBrood het dan ook echt warm van. “Wij streven ernaar om verder te evolueren naar een echte community bakker, met degelijk, goed vullend brood als rode draad”, klinkt het beslist.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.